Istoria melodiei „The Show most go on”

Final de 1990. Brian, Brian May, e sincer. „Baieti, uitati cum sta treaba. Cinstit vorbind, nu cred ca Lover of Life (n.r.  – porecla lui Freddie Mercury)poate duce melodia asta atat de sus. Ce naiba, nu vedeti ca el abia sta in picioare? O modificam putin si o lasam mai jos, sa o incheiem!” Dar Freddie nici nu vrea sa auda.
Apare in studio, „rade” 50 de votca si, uitandu-se spre Brian, incremenit, zice doar atat: „O dam dracu’ si o tragem!” Scurt si la obiect! Aparatura porneste, „rec”, Freddie abia sta in picioare, dar „baga”. E clar ca miroase a capodopera. La final, firicele de sange ii tasnesc din nas. Brian plange. „The Show Must Go On”, una dintre cele mai frumoase melodii ale omenirii, e trasa…
Dam timpul inapoi.
Freddie Mercury, solistul trupei „Queen” stie ca e bolnav de SIDA. Puterile-l parasec, face eforturi uriase sa se tina pe picioare. N-a bagat anuntul, o stiu doar prietenii si cei din trupa. Muncesc la „Innuendo”.  Brian May a scris ceva, John Deacon si Roger Taylor au tras „baza” melodiei. Impreuna cu Freddie au decis sa foloseasca linia melodica si sa-i scrie versurile. Mercury abia respira, asa ca Brian ia pe cont propriu „afacerea”. Scrie, taie, scrie iar, asculta de un infinit de ori genialitatea lui Johan Pachelbel, „Canonul”, din care mai fura cate ceva, baga si un „falsetto”, apoi i-o prezinta lui Mercury. De fapt, are o strangere de inima si o recunoaste. Se uita la solist, vede ca nu e ok. „Oare o va putea canta?” Dar „zanzibarul”, chiar si ranit, ramane un monument. Serveste votca, executa piesa.
„The Show Must Go On” e plina de metafore, de sensuri ascunse, nu-i pentru fanii Antoniei ori ai Innei. E clar ca e piesa lui Freddie.
Piesa n-a putut avea un videoclip origional, din cauza deteriorarii sanatatii lui Freddie. Producatorii au luat imagini din clipurile lor din ultimii 10 ani, le-au montat, le-au mixat si asa au aparut imaginile. A fost lansata pe 14 octombrie 1991, cu sase saptamani inainte ca Mercury sa plece. 
Jimm Hutton, omul alaturi de care Freddie si-a petrecut ultimii 6 ani din viata spunea intr-un interviu „To me, the most autobiographical line was: ‘My make-up may be flaking but my smile still stays on.’ That was true. No matter how ill Freddie felt, he never grumbled to anyone or sought sympathy of any kind. It was his battle, no one else’s, and he always wore a brave face against the ever-increasing odds against him.
Decat o traducere proasta mai bine cuvintele lui Jimm, sau cum s-ar spune : direct de la sursa.
 
„The Show Must Go On” a fost preluata de sute de interpreti, de la Sir Elton John pana la Adam Lambert, in concerte – tribut grandioase. Toti, geniali. Insa, fara Freddie, niciodata nu a mai fost la fel.
 
 
 
Reclame

ai ceva de adaugat ?!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s