O fila de poveste : Moş Nicolae

Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală astfel: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii o adaptare după Sfântului Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri. Moş Nicolae e inspirat dintr-un personaj real, Sfântul Nicolae, care a trăit în secolul al IV-lea, ca arhiereu în Mira Lichiei (Turcia de astăzi). Numele său înseamnă „biruitor de popor”.
Legenda spune că trei surori, fete sărmane, nu se puteau căsători datorită situaţie financiare dificile şi de aceea tatăl lor vroia să le vândă.
Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea maritişului, Nicolae, care era episcop, a lasat noaptea, la uşa casei lor, un săculeţ cu aur.
Situaţia s-a repetat şi în cazul surorii mijlocii, astfel că, atunci cand i-a venit vremea şi fetei mici, tatăl s-a hotarat ca în noaptea dinaintea nunţii să stea de pază şi l-a văzut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperişul casei şi a aruncat pe horn un saculeţ care a căzut într-o soseta ce era pusa la uscat.
De aici a aparut obiceiul aşezarii şosetuţelor sau a ghetuţelor în noaptea de Moş Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil să păstreze secretul, însă acesta nu a făcut-o şi de atunci fiecare sărac care primea ceva, ii mulţumea lui Nicolae.
Cei trei săculeţi de aur făcuţi cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.
În tradiţia populară, Moş Nicolae sau Sân-Nicoară, are barbă albă şi vine călare pe un cal alb. El e patronul marinarilor, soldaţilor, călătorilor, văduvelor, orfanilor şi fetelor sarace nemăritate.
Barba albă a lui Moş Nicolae este semn ca în ziua de 6 decembrie trebuie să ningă, pentru că el îşi scutură barba.
Conform acestui obicei, în ajunul sărbătorii, copiii îşi pregătesc cizmuliţele şi le pun lângă uţă, pentru ca Moşul să le găsească şi să le umple cu daruri.

 

Reclame

2 gânduri despre „O fila de poveste : Moş Nicolae

ai ceva de adaugat ?!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s