Legende, obiceiuri, datini romanesti

Traditii si obiceiuri de Ajun

La toate ajunurile sarbatorilor de iarna se pun pe masa doua paini, sare, peste, grau si un pahar cu apa, si se crede ca noaptea vin familiantii morti si mananca din acele bucate. La ajunul Craciunului nu se pune rachiul pe masa, nici se bea, fiind el inventat de diavolul, carele apoi isi bate joc de cel ce-l bea, zicand ca rachiul are intaietate inaintea tuturor bucatelor.

Obiceiuri de Ajun pentru bunul mers al casei
In ziua de ajunul Craciunului, pana a nu rasari soarele, sa pui mana pe coasa, secure, furca, topor, ca sa-ti fie drag sa muncesti cu ele peste vara (Gorovei, 1995, p. 123). F Ca sa ai noroc, sa nu mananci in ajunul Craciunului (Gorovei, 1995, p. 168). F in ziua de Ajun, cand iesi afara intai de dimineata, la inapoiere este obiceiul sa iei cateva surcele in mana si, cand intri inauntru, sa zici, imprastiind una cate una surcelele prin casa:
Buna dimineata lu Ajun,
Ca-i mai buna a lu Craciun!
Pui, vaci, oi, purcei.
Sanatate, bogatate,
Ca-i mai buna decat toate!
Sau:
Buna dimineata
La Mos Ajun,
La Mos Ajun
Ne dati, ne dati,
Ne dati ori nu ne dati,
Ne dati, ne dati,
Ne dati ori nu ne dati.
Buna dimineata La Mos Ajun
Ne dati ori nu ne dati,
Ne dati ori nu ne dati.

Am venit si noi odata
La un an cu sanatate,
Domnul sus sa ne ajute
La covrigi si la nuci multe.
Asa zici si cand te duci intr-alta casa. Surcelele acelea se numesc pui (Ion Creanga). Primul care se trezea din somn iesea in curte, rupea o ramura dintr-un pom si incepea sa vrajeasca la gura sobei (sa scormoneasca jarul din soba), ori de unul singur, ori cu intreaga familie. in ziua de Ajun sa incepi tot lucrul ce ai, ca sa-ti mearga cu spor peste an. Cand dai ceva din casa in ziua de Ajun, nu-i bine. Cei ce cresc albine nu dau nimic din casa in ziua ajunului Craciunului, ca albinelor sa le mearga bine si sa nu le scape pe vremea roitului. Gospodina fierbe pentru masa Ajunului din toate felurile de bucate, ca sa rodeasca peste an. Bobul se mananca pentru sat, caci dupa bob omului indata ii vine sete si se simte satul. Perjele sunt bune, caci indulcesc pe om si-l potolesc la sfezi si la manii. Sarmalele sa le lasi mai pe urma, caci ele-s neamurile, ele-s sfadause; cat fierb in oala, tot una clocotesc si huiesc; si altul nime nu ocareste decat neamul.

Anunțuri

ai ceva de adaugat ?!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s