Au trecut anii …

Au trecut anii …

Ieri s-au împlinit 33 de ani de la cutremurul ce avea să schimbe România, poate cel mai mare cutremur din ţară la ora actuală, cunoscut şi sub numele de Cutremurul devastator din ’77.
3 martie 1977, nimic nu prevestea o catastrofa care urma sa ia sute probabil mii de vieţi într-un singur minut. Acesta a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,3 grade pe Scara Richter şi a făcut în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.
Cutremurul a afectat de asemenea si Bulgaria. În orasul Sviştov, trei blocuri de locuinte au fost distruse şi peste 100 de oameni au fost ucişi.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de şoc s-a simţit aproape în toţi Balcanii.
Cutremurul a afectat şi monumente de arhitectură. Din păcate, regimul trecut a folosit pretextul „cutremurului” pentru a demola o serie de clădiri care, dintr-un motiv sau altul, erau „incomode” pentru el. Astfel, Biserica Ienei aflată în stânga blocului „Dunărea” , în dreptul Institutului de Arhitectură Ion Mincu şi vis a vis de hotelul Intercontinental şi Teatrul National, a fost pur şi simplu demolată pentru că prezenţa ei „deranja”. În cadrul lucrărilor de demolare ale blocului „Dunărea”, turla bisericii a fost lovită cu utilajul de demolare. Din acest moment a început o cursă în care, pe de o parte oamenii de cultură (arhitecţi, artişti plastici, etc.) încercau să oprească lucrările de demolare, iar pe de altă parte armata (direct implicată în acţiunea de înlaturare a urmelor cutremurului) se străduia sa facă să dispară cât mai repede acest monument şi lăcaş de cult. Din nefericire, monumentul nu a fost salvat, odată cu el dispărînd şi picturile murale făcute de către Gheorghe Tattarescu, ca şi cele anterioare acestuia, fresce de o mare valoare artistică.
De asemenea, fostul sediu al Uniunii Artiştilor Plastici (Casa arhitect Grigore Cerchez) aflat pe strada Sevastopol, a căzut victimă aceleiaşi acţiuni.
Odată pornită, acţiunea de înlăturare a cât mai multe monumente de arhitectură şi lăcaşe de cult s-a extins şi asupra colecţiilor şi colecţionarilor de artă. Sub pretextul „punerii la adăpost” a operelor de artă, colecţiile particulare şi casele memoriale au fost deposedate de lucrările de artă aflate în patrimoniul lor, apărând ideea care s-a finalizat mai târziu a Muzeului Colecţiilor. Este cazul casei memoriale Muzeul Gheorghe Tattarescu din care au fost luate lucrările de artă şi depozitate „în siguranţă”. După multe presiuni făcute de Georgeta Wertheimer, nepoata pictorului, lucrările s-au reîntors în casa memorială.
Printre victimele cutremurului îi enumăr pe:
Toma Caragiu
A. E. Baconski
Alexandru Ivasiuc
Mihai Gafiţa
Corneliu M. Popescu
Alexandru Bocăneţ
Doina Badea
Savin Bratu
Daniela Caurea
Mihail Petroveanu
Veronica Porumbacu
Eliza Petrăchescu
Tudor Dumitrescu
Ioan Siadbei
Mihaela Mărăcineanu
Nicolae Vatamanu
Liviu Popa
Tudor Stavru
Viorica Vizante
Florin Ciorăscu
Filofteia Lăcătuşu
Despina Ghinokastra Istrati
Corina Nicolescu
Sper că autoritaţiile române şi-au învăţat lecţia, dar din câte se pare nu şi astăzi există clădiri cu risc mare care la primul cutremur mai puternic cad precum piesele unui domino.

Anunțuri

ai ceva de adaugat ?!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s